Home
>
Blogberichten
>
Haal het maximale uit je sport door de juiste voeding!

Blog / Haal het maximale uit je sport door de juiste voeding!

In de (top)sport komt het vaak neer op minimale verschillen, wil je de beste zijn! Net iets meer getraind, beter geslapen of een uitgebalanceerd voedingspatroon. Je moet het verschil kunnen maken! Voeding is een erg belangrijke speler. Voor elk lichaam is de energiebehoefte en de verhouding tussen de macronutriënten namelijk verschillend. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met de soort sport, de intensiteit, het geslacht, de hoeveelheid trainingen enz. Maar waar moet je beginnen? Daar hebben we de sportvoedingspiramide voor.  

De sportvoedingspiramide bestaat uit 3 lagen. De onderste laag is de basisvoeding die elk individu nodig heeft, wel of geen sporter. Je haalt energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Daarnaast zijn vitamines en mineralen nodig om je lichaam te onderhouden, wat je fitheid bevorderd. Krijg je alleen energie binnen door chips, chocolade en fastfood? Dan zal je prestatie daardoor worden beïnvloedt. De tweede laag geeft de sportspecifieke voeding aan. Dit hoeft niet per definitie gezonde voeding te zijn, maar is voornamelijk bedoeld om de prestatie te optimaliseren door rondom de training/wedstrijd sportspecifieke producten te nuttigen. Denk hierbij aan eiwitshakes of bijvoorbeeld sportgelletjes tijdens duursport. Als laatste hebben we nog een derde laag: sportsupplementen. Ziet je voedingspatroon er gelikt uit en heb je alle mogelijkheden op het gebied van sportspecifieke voeding toegepast? Dan kun je voor de laatste paar procent van je prestatie sportsupplementen gebruiken. Let op! Het is dus geen alternatief voor je voeding, maar zorgt voor een extra aanvulling. Is je basisvoeding niet in orde, maar begin je toch bij de bovenste laag omdat je graag de top wil bereiken? Sta er dan niet van te kijken dat je kei hard van die piramide afdondert omdat je de 2 belangrijkste lagen hebt overgeslagen.

SAMENGEVAT: Een gezond voedingspatroon vormt altijd de basis voor het verbeteren van fitheid en prestatie voor elke sporter ongeacht het niveau. Wil je graag meer weten over jouw sport in combinatie met voeding. Denk hierbij niet alleen aan spieren opbouwen of het goede gewicht bereiken, maar ook aan het voorkomen van bijvoorbeeld darmklachten tijdens een training/wedstrijd. Neem dan contact met mij op.

Gezonde groet,

Elke van der Velden, (sport)diëtist

 

© 2023 BeweegR | Webdesign by Frenchmade     Powered by Ompria powered by ompria