Home
>
Blogberichten
>
Koken met restjes

Blog / Koken met restjes

Eten weggooien is doodzonde en helemaal niet meer van deze tijd, maar soms weet je gewoon niet wat je ermee moet. Random groente die je over had van een recept, die laatste spaghettistengels die gebroken in de kast liggen of het fruit dat nu écht opgegeten moet worden. Met wat tips (en een klein beetje creativiteit) voorkom je het onnodig weggooien van voedingsmiddelen en zet je een heerlijke maaltijd op tafel. 

Koken met restjes begint bij de voorraadkast. Zorg dat je altijd producten in huis hebt die je in kunt zetten wanneer je restjes op wilt maken. Denk aan houdbare producten zoals tomatenpuree, volkoren pastacouscous, zilvervliesrijst, volkoren tortilla wraps en bouillon (Zie ook het blogbericht: Gebruik je GEZONDE verstand!). Maar ook smaakmakers zoals ui, knoflook, sambal, gedroogde kruiden en een kruidenplantje zijn handig om in de buurt te hebben. Wat kun je allemaal met je restjes? 

Met overgebleven groente kun je een heleboel, bijvoorbeeld: 

  • Soep maken 
  • Een pastasaus met groenten maken 
  • Een tortilla wrap vullen 
  • Een wok/roerbakgerecht maken
  • Een salade maken 
  • De groente roosteren in de oven 
  • Op brood doen 

Als je echt niet weet wat je met je groente moet kun je er ook altijd voor kiezen om ze in te vriezen. Je moet ze dan wel even blancheren. Je kookt de groenten dan kort zonder deksel op de pan, waarna je ze in koud water legt of ze onder koud water afspoelt. Hierna kun je ze invriezen in een vriezerbestendig bakje of zakje. Zo heb je altijd groente in huis! 

Soms kan  creatief omgaan met je restjes en kliekjes ook helpen. Met overgebleven pastasaus kun je pizza beleggen, zoals een gezonde volkoren wrap pizzaRestjes gedroogde pasta kun je gebruiken als vermicelli in een soep. Breek ze in kleine stukjes door ze in een zakje te doen en er een paar keer met een deegroller (of ander voorwerp) op te slaan. Van oud brood kun je broodpudding maken en van rijp fruit kun je een smoothie maken. Speur eens op Google voor inspiratie of probeer zelf iets uit. Zo zijn er tal van manieren om je voedselverspilling te beperken! 

 

Gezonde groet, 

Merel Coenders, diëtist in opleiding 

Contact Lid worden
© 2024 BeweegR | Webdesign by Frenchmade     Powered by Ompria powered by ompria